lunes, 25 de abril de 2011

Teatre, art i educació a Sagunt

Publico tarde... pero más vale tarde....

Enviado por Adrià a través de Google Reader:

vía ÀMBIT LINGÜÍSTIC... SAGUNT de Antoni Navarro el 12/04/11

Arriba el més d'abril i Sagunt es converteix en tota una experiència viva i suggerent del que pot oferir la  interacció entre el teatre i l'educació. La particular Setmana de Teatre Grecollatí a Sagunt (organitzada per l'associació Prosopon amb ajut de l'Ajuntament de Sagunt) adquireix tota una idiosincràsia particular pels Ludi Saguntini (tallers didàctics sobre la vida, els usos i costums del món romà i de la cultura clàssica) que la complementen. La fórmula de l'èxit d'aquesta proposta artística-educativa sembla molt senzilla però, els que any rere any, s'esforcen en innovar i estar al peu del canó perquè res no falle saben que es necessiten moltes ganes i molta creativitat per portar a bon port una experiència semblant. A continuació presentem algunes de les idees que fan que aquest esdeveniment artístic-cultural-educatiu arribe a tanta gent, estimule tantes emocions i desperte el desig de més coneixement.
  • En 1r lloc, la confluència de molts projectes que s'uneixen per crear una idea comú: els organitzadors del Festival de Teatre Grecollatí (Prosopon), el grup de treball i associació de cultura clàssica (Ludi Saguntini), el Centre de Professors de Sagunt i la Domus Baebia (Generalitat Valenciana) i com no l'ajuntament de Sagunt que enguany dóna un pas més endavant amb el projecte europeu Comenius Regio d'agermanament entre Sagunt i Millau (França) en un intercanvi artístic educatius on els respectius museus d'arqueologia intercanvien idees, tallers i materials artístics. El projecte comenius s'anomena "La cultura clàssica en la construcció de la ciutadania europea" i ha estat triat com exemple de bona pràctica a nivell europeu.
  • En 2n lloc, la resposta de múltiples grups de professors i alumnes de tot arreu que participen fent dels tallers dels Ludi Saguntini i de les activitats paral·leles tot un ventall de les possibilitats educatives de la cultura clàssica i del teatre (veieu programació>>>). Ací tenim els professors de l'IES de Puçol amb l'Olimpomenuts, els tallers coordinats per decenes de professors i professores anònimes i per centenars d'alumnes voluntaris que expliquen, dinamitzen, viuen els tallers interactius amb tanta o més passió que el seu professorat que ja és un dir (aquest col·lectiu se'ls coneix popularment com "clàssics sense fronteres").
  • En 3r. lloc, perquè malgrat la sòlida estructura del festival tots els organismes i institucions que hi participen estan atentes a tota possibilitat d'innovació, de recerca que ajude a la millor comprensió de la cultura clàssica, del teatre i de la passió pel coneixement (no oblidarem mai la frase d'un alumne en un dels tallers que exigia al seu professors que els agradaria fer les classes tan actives, i veure obres tant interessant com les que se solen veure aquesta setmana a Sagunt). Enguany, a més de recordar les innovacions en els tallers, resenyar la qualitat de les obres seleccionades, caldria fer esment de les accions que els alumnes Option Théâtre del Lycée Jean Vigó i els de l'IES Eduardo Merello de Sagunt presentaran, així com l'obra de cloenda seleccionada a càrrec del grup Molotof del mateix institut francés. A no perdre: 
15 de abril, divendres 11:30 h. Pompa

12:00 h. Aulularia, de Plaute 
(representació en llatí amb tècniques de commedia dell'arte)
"Grup de Teatre Molotof" de Millau (França)

NOTA: aquest esdeveniment artístic-cultural-educatiu és molt més profund, interessant i extens d'aquest pobre resum que hem fet només amb el propòsit de que no li passe desapercebut a cap persona que s'interesse pel món de la cultura clàssica, per les possibilitats educatives del teatre i/o per la passió per l'ensenyament com a motors d'innovació d'una societat.

Cosas que puedes hacer desde aquí:

No hay comentarios:

Feeds que he leido

Compartidos desde el Reader